Mitä terpeenit ovat?

mitä terpeenit ovat?

Terpeenit: Kannabiksen maku ja tuoksu

Oletko koskaan miettinyt, mikä antaa joillekin suosikkiaistielämyksillemme niiden ainutlaatuisen tuoksun ja maun? Miksi sitruunat ovat sitruksisia, miksi metsät tuoksuvat männyltä tai miksi eteeriset öljyt ovat niin miellyttävän teräviä? Voimme kiittää terpeenejä siitä.

Mitä terpeenit ovat?

Terpeenit ovat suuri ja monipuolinen orgaanisten yhdisteiden ryhmä, joka on vastuussa monien kasvien ainutlaatuisesta tuoksusta ja mausta.

Käytännössä nämä kasviyhdisteet ovat olemassa joko houkutellakseen tai karkottaakseen muita organismeja. Eikä ole yllättävää, että emme voi saada niistä tarpeeksi, olipa niiden tarkoituksena sitten houkutella pölyttäjiä tai varmistaa kasvin selviytyminen.

Noin 140 tuntemissamme ja rakastamissamme kannabislajikkeissa esiintyvistä kemikaaleista ja yhdisteistä kuuluu tähän aromaattisten orgaanisten hiilivetyjen luokkaan - ne vaikuttavat osaltaan laajaan ja monipuoliseen aistiprofiiliin, jolla on ainutlaatuisia ja usein toisiaan täydentäviä vaikutuksia.

Terpeenityypit

Terpeenit ovat tärkeitä hedelmien, vihannesten ja mausteiden tunnistamisessa ja arvostamisessa, ja niitä käytetään joskus myös kannabiskasvin CBD-öljyjen huolellisessa valmistuksessa. Tämän hämmästyttävän kasvin terpeenejä valmistetaan tahmeissa hartsirauhasissa, joissa tuotetaan CBD:tä ja muita kannabinoideja.

Terpeenejä on monenlaisia. Seuraavassa on joitakin tärkeimpiä terpeenejä, joita esiintyy kannabiskasvissa ja joita käytetään ympäri maailmaa niiden erilaisten terapeuttisten vaikutusten vuoksi:

1. Limoneeni
2. Pineeni
3. Myrseeni
4. Linalool
5. Beetakariofyyleeni

1. Limoneeni

Limoneeni (lausutaan "li-muh-neen") on appelsiinien, sitruunoiden, limetsien ja kaiken sitruksisen tuoksussa. Olipa kyseessä sitrushedelmien kuori, katajanmarjat, rosmariini tai piparminttu, tämän miellyttävän tuoksun katsotaan kohottavan mielialaa ja henkeä.Limoneenia - ja sen houkuttelevaa tuoksua - on monissa nykyään käyttämissämme tuotteissa, ja sitä on jo pitkään käytetty liikalihavuuden ja tulehdusten torjuntaan.

Limoneeni
Pineeni

2. Pineeni

Pineenin maanläheinen, puumainen tuoksu on yleensä männyn ja kuusen kuorihartsissa. Se on yksi luonnon runsaimmista terpeeneistä, ja sitä on käytetty lääketieteessä laajalti tulehduskipulääkkeenä, yskänlääkkeenä, keuhkoputkia laajentavana aineena ja paikallisena antiseptisenä aineena.

Vaikka todisteet ovat rajalliset, tutkimukset viittaavat siihen, että pineenillä on myös anksiolyyttisiä (ahdistusta lievittäviä), masennusta ja kouristuksia ehkäiseviä ominaisuuksia, ja se voi jopa olla tehokas kroonisten neurologisten sairauksien, kuten kroonisen kivun, hoidossa.

3. Myrseeni

Timjamin, laakerinlehden, humalan ja makean mangon sitruksinen ja yrttinen tuoksu ovat kaikki peräisin kannabiksen yleisimmästä terpeenistä - myrseenistä. Tällä uskomattomalla terpeenillä, jolla on monia lääketieteellisiä hyötyjä, kuten mahahaavan ehkäisy, on tärkeä rooli CBD:n maailmassa.

Myrseenillä, joka on suosittu maku- ja aromiaine elintarvikkeissa ja juomissa, on osoitettu olevan antioksidanttisia, ikääntymistä estäviä ja tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia sekä potentiaalia lievittää kipua ja ahdistusta.

Myrseeni
Linalool

4. Linalool

Laventelissa, koivussa ja ruusupuissa esiintyvä kukkainen mauste, joka tunnetaan rauhoittavista ja rentouttavista vaikutuksistaan, on linaloolin monimutkaisen kemian tulosta. Tutkimuksissa selvitetään, millä monin tavoin tämä terpeeni voi vahvistaa immuunijärjestelmäämme, vähentää merkittävästi savukkeen aiheuttamaa keuhkokuumetta ja auttaa palauttamaan Alzheimerin tautiin liittyviä neurologisia ja käyttäytymiseen liittyviä häiriöitä.

Vaikka kliinisiä tutkimuksia tarvitaan vielä lisää, on näyttöä siitä, että linaloolilla voi olla yhtä tehokas vaikutus kuin kaupallisilla anksiolyyttisillä, analgeettisilla ja masennuslääkkeillä (esim. loratsepaamilla, bentsodiatsepaamilla ja paroksetiinilla), ja sen sivuvaikutusprofiili on usein pienempi.

5. Karofyleeni

Löytyy pippurista, neilikasta, basilikasta ja puuvillasta. Tämä beta-karyofylleeni tunnetaan pippurisesta ja mausteisesta tuoksustaan. Monien muiden terpeenien tavoin tämänkin terpeenin ympärillä on mielenkiintoisia tutkimuksia, jotka tekevät siitä houkuttelevan komponentin monissa korkealaatuisissa CBD-öljyissä.

Esimerkiksi fytokannabinoidien ja b-karyofyleenin suun kautta annettava yhdistelmä vaikuttaa lupaavalta kroonisen kivun hoidossa niiden korkean turvallisuuden ja vähäisten kielteisten vaikutusten vuoksi.

Lisäksi mustapippuriöljyllä, jonka pääkomponentti on beetakariofyyleeni, on osoitettu olevan antioksidanttisia, tulehdusta ehkäiseviä ja antinociceptivisia ominaisuuksia.

Karofyleeni

Terpeenit ja CBD-öljy

Metaanin jälkeen terpeenit ovat yleisin ilmakehässä esiintyvä haihtuva orgaaninen yhdiste. Niitä on yksinkertaisesti kaikkialla. Ja aivan kuten kaikki asiat luonnossa, terpeenit ovat luonnollisesti vuorovaikutuksessa kemiallisen ympäristönsä kanssa. CBD-öljyssä kyse on kannabinoideista ja muista kannabiksesta löytyvistä kemiallisista yhdisteistä, mikä tarkoittaa, että ne vaikuttavat viime kädessä siihen, miten me hyödymme tästä kasvien synergiasta.

On havaittu, että terpeeneillä "on ainutlaatuisia terapeuttisia vaikutuksia, jotka voivat vaikuttaa merkittävällä tavalla kannabispohjaisten lääkeuutteiden ympäristövaikutuksiin". "Kiertovaikutus" perustuu hypoteesiin, jonka mukaan kannabisuutteissa esiintyvät eri yhdisteet, mukaan lukien terpeenit ja kannabinoidit, voivat toimia yhdessä lisäten uutteen tehoa.

Lue lisää miten terpeenit vaikuttavat CBD:n ja kannabiksen hajuun artikkelista: Miltä kannabis haisee?

Viitteet: 

1. Eberhard Breitmaier (2006). Terpenes: Flavors, Fragrances, Pharmaca, Pheromones. Wiley-VCH2. Martin, D. M.; Gershenzon, J.; Bohlmann, J. (July 2003). "Induction of Volatile Terpene Biosynthesis and Diurnal Emission by Methyl Jasmonate in Foliage of Norway Spruce". Plant Physiology. 132 (3): 1586–15993.

https://www.medicaljane.com/category/cannabis-classroom/terpenes4. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1105/limonene5.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/258379316.
http://www.aromaticscience.com/the-effect-of-a-minor-constituent-of-essential-oil-from-citrus-aurantium-the-role-of-β-myrcene-in-preventing-peptic-ulcer-disease/7.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S15675769153010898. http://europepmc.org/article/med/265498549.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3820295/10. https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/acm.2012.010611. https://www.sciencedirect.com/topics/chemical-engineering/terpene12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3165946/