Kreatiinin vaikutus - lihaskasvun maksimointi kreatiinin avulla

Kreatiinin vaikutus

Kreatiini on yksi suosituimmista lisäravinteista kuntoilijoiden ja urheilijoiden keskuudessa, jotka haluavat maksimoida lihaskasvunsa. Vaikka kreatiinista on saatavilla paljon tietoa, voi olla ylivoimaista seuloa sitä kaikkea läpi.

Tämä kattava katsaus kattaa kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää kreatiinista, mukaan lukien sen käyttötavat, hyödyt, muodot, tutkimukset ja sen ottaminen. Olitpa sitten kokenut kuntosalilla kävijä tai vasta aloittelija, tämä artikkeli antaa sinulle tiedot, joita tarvitset päättäessäsi, onko kreatiini oikea lisäravinne sinulle.

Osta kreatiinia täältä

Mitä kreatiini on?

Lihasten kasvun maksimointi on ratkaisevan tärkeää kaikille, jotka haluavat rakentaa vahvan ja terveen kehon. Samoin kuin EAAt & BCAAt, kreatiini ei ainoastaan lisää fyysistä suorituskykyä (1), vaan sillä on myös lukuisia etuja yleiseen terveyteen ja hyvinvointiin. Kreatiinin kaltaisten lisäravinteiden avulla yksilöt voivat tehostaa lihaksenrakennuspyrkimyksiään ja saavuttaa kuntotavoitteensa tehokkaammin.

Kreatiini on luonnossa esiintyvä aine, jota löytyy lihaksistamme, mutta sitä voidaan saada myös lisäravinteena. Se on suosittu lisäaine kehonrakentajien ja kuntoilijoiden keskuudessa, sillä tuoreessa tutkimuksessa todettiin kreatiinin lisäävän lihasmassaa ja -voimaa, parantavan kestävyyttä ja parantavan yleistä suorituskykyä.

Kreatiinilisään liittyy kuitenkin joitakin mahdollisia riskejä, kuten haittavaikutuksia. Se saattaa myös olla tehokkainta yhdistettynä kestävyysharjoitteluun. Kreatiinia on saatavana eri muodoissa, kuten Kreatiinimonohydraatti jauhe, kapseli ja neste, joita voidaan ottaa ennen tai jälkeen treenien optimaalisten tulosten saavuttamiseksi.

Tarkalla käytöllä ja annostelulla kreatiini voi olla turvallinen ja tehokas lisäravinne lihaskasvun maksimoimiseksi.

1.  Kreatiini lisää fyysistä suorituskykyä peräkkäisissä lyhytaikaisissa, korkean intensiteetin harjoituksissa. Hyötyvaikutus saavutetaan nauttimalla 3g kreatiinia päivittäin.

kreatiinimonohydraatti

Mistä saan kreatiinia?

Kreatiini on luonnossa esiintyvä yhdiste, jota esiintyy lihassa ja kalassa, ja sitä on eniten punaisessa lihassa. Kasvisruoan ystäville on olemassa vaihtoehtoja, kuten kasviproteiinit (tofu, linssit, herneet), mutta niiden kreatiinipitoisuus ei ole yhtä korkea. Siksi näiden ruokien nauttiminen voi olla kreatiinin lähde niille, jotka haluavat lisätä saantiansa.

Vaihtoehtoisesti kreatiinivalmisteita on laajalti saatavilla eri muodoissa, kuten jauheina, kapseleina ja nestemäisinä, joita voi ostaa luontaistuotekaupoista tai verkkokauppiailta. On tärkeää huomata, että kreatiinilisien ottamisessa on noudatettava tarkkoja annostelu- ja käyttöohjeita mahdollisten haittavaikutusten välttämiseksi.

Luontaiset kreatiinin lähteet:

Luontaisia kreatiinin lähteitä ovat eläinperäiset tuotteet, kuten punainen liha, kala ja siipikarja. Näistä lähteistä saadaan pieni määrä kreatiinia verrattuna siihen, mitä on lisäravinteissa. Kasviperäiset kreatiinin lähteet, kuten pavut ja pähkinät, ovat minimaalisia eivätkä yhtä tehokkaita lihasten kreatiinipitoisuuden nostamisessa. Optimaalisten tulosten saavuttamiseksi suositellaan kreatiinimonohydraatin täydentämistä. Keskustele aina terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen lisäravinteiden ottamista.

Kreatiinin eläinperäiset lähteet:

1. Naudanliha: Nauta on runsas kreatiinin lähde. Punainen liha, kuten pihvi tai jauheliha, on erityisen kreatiinipitoista.

2. Sianliha: Sianliha, mukaan lukien leikkeleet, kuten porsaankyljykset ja porsaan sisäfilee, sisältää myöskreatiinia, joskin hieman pienempiä määriä kuin naudanliha.

3. Kala: Tietyt kalalajit, kuten lohi, tonnikala ja silli, ovat hyviä kreatiinin lähteitä. Tonnikalasäilykkeet ovat myös kätevä vaihtoehto.

4. Siipikarja: Kananliha ja kalkkuna sisältävät pienempiä määriä kreatiinia verrattuna punaiseen lihaan ja kalaan, mutta ne vaikuttavat silti osaltaan ruokavalion kokonaissaantiin.

5. Äyriäiset: Kalan lisäksi myös äyriäiset, kuten rapu, hummeri ja katkarapu, sisältävät pieniä määriä kreatiinia.

6. Riistaliha: Luonnonvarainen riistaliha, kuten hirvi, peura ja biisoni, voi olla naudanlihan tavoin kreatiinin lähde.

7. Elinliha: Elinten, kuten maksan ja sydämen, tiedetään sisältävän suurempia kreatiinipitoisuuksia kuin muut eläimen osat.

Kreatiinin eläinperäiset lähteet

Vegaaniset kreatiinin lähteet:

1. Spirulina: Spirulina on eräänlainen sinilevä, joka sisältää runsaasti erilaisia ravintoaineita, mukaan lukien pieniä määriä kreatiinia. Vaikka spirulinan kreatiinipitoisuus on suhteellisentomasti alhainen, se voi silti edistää kokonaissaantiasi.

2. Merilevä: Tietyt merilevätyypit, kuten nori, dulse ja wakame, sisältävät pieniä määriä kreatiinia. Merilevän sisällyttäminen ruokavalioosi voi tarjota hieman lisää kreatiinia muiden hyödyllisten ravintoaineiden ohella.

3. Kasviproteiinilähteet: Jotkin kasvipohjaiset proteiinilähteet, kuten herneet, linssit ja kvinoa, sisältävät pieniä määriä kreatiinia. Vaikka määrät eivät ehkä ole yhtä merkittäviä kuin eläinperäisissä lähteissä, ne voivat silti edistää kreatiinin kokonaissaantia.

Vegaaniset kreatiinin lähteet

Kreatiinilisien muodot

Kreatiini on suosittu lisäravinne, jota käytetään laajalti kuntoilijoiden keskuudessa. Se on lihaksissa luonnostaan esiintyvä yhdiste, joka auttaa tuottamaan energiaa korkeaintensiteettiseen toimintaan. Kreatiinilisäravinteita on saatavilla eri muodoissa, joista jokaisella on omat hyötynsä ja haittansa. Tässä artikkelissa tutustumme kreatiinilisien eri muotoihin ja niiden käyttötarkoituksiin.

1. Kreatiinimonohydraatti

Kreatiinimonohydraatti on yleisimmin käytetty kreatiinilisä. Se on valkoinen, hajuton jauhe, joka sekoittuu helposti veteen tai muihin nesteisiin. Kreatiinimonohydraattia on tutkittu laajasti, ja sen vaikutukset lihasmassan, voiman ja kestävyyden lisäämiseen on osoitettu. Kreatiinilisään liittyy kuitenkin joitakin mahdollisia riskejä, kuten haittavaikutuksia. Se saattaa myös olla tehokkainta yhdistettynä kestävyysharjoitteluun.

Kreatiinimonohydraatti

2. Kreatiinietyyliesteri

Kreatiinietyyliesteri on kreatiinin muoto, jolla voi olla nopea imeytymisnopeus. Kreatiinietyyliesterin tehokkuudesta kreatiinimonohydraattiin verrattuna on kuitenkin vain vähän tutkimustietoa.

3. Puskuroitu kreatiini

Puskuroitu kreatiini on kreatiinin muoto, joka on muotoiltu siten, että sen pH-taso on korkeampi, mikä tekee siitä vähemmän hapanta ja helpompaa vatsalle. Tämä voi olla erityisen hyödyllistä henkilöille, joilla on vatsavaivoja tai ruoansulatusongelmia perinteistä kreatiinimonohydraattia käytettäessä. Silti jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että se ei välttämättä edistä suurempia muutoksia lihasmassassa kuin kreatiinimonohydraatti.

Miten kreatiini toimii?

Kreatiini on suosittu lisäravinne, joka voi lisätä kehon anaerobisia ATP-varastoja. Tässä tutkimuksessa tutkittiin kuitenkin vain kreatiinilisän vaikutuksia yhteen liikuntalajiin pienellä otoskoolla. Se on luonnossa esiintyvä yhdiste, joka syntetisoidaan maksassa, munuaisissa ja haimassa kolmesta aminohaposta: glysiinistä, arginiinista ja metioniinista. Kreatiini voidaan varastoida lihaksiin ja muuntaa nopeasti ATP:ksi fyysisen aktiivisuuden aikana, jolloin se tarjoaa elimistölle lisäenergianlähteen.

Mitä ovat ATP-varastot?

ATP-varastot ovat elimistön energiavaluutta, jonka avulla solut voivat toimia kunnolla. ATP (adenosiinitrifosfaatti) on molekyyli, joka on välttämätön erilaisille fysiologisille prosesseille, kuten lihassupistukselle, hermojen johtumiselle ja aineenvaihduntareaktioille. Ihmiskeho tuottaa ATP:tä eri aineenvaihduntareittien, kuten glykolyysin, sitruunahappokierron ja oksidatiivisen fosforylaation, kautta.

Mutta ATP-varastot kehossa ovat rajalliset ja ne voivat tyhjentyä nopeasti intensiivisten fyysisten aktiviteettien, kuten painonnoston, sprintin ja korkean intensiteetin intervalliharjoittelun aikana, mikä johtaa väsymiseen ja suorituskyvyn heikkenemiseen. Kehon on käytettävä ATP-varastojen täydentämiseen happea vaativia aineenvaihduntareittejä, minkä vuoksi aerobiset harjoitukset voivat olla tärkeitä ATP:n tuotannon parantamisen kannalta.

 Kun kreatiinia otetaan lisäravinteena, se voi lisätä lihasten kreatiinivarastoja, ja tämä kreatiinin lisääntyminen mahdollistaa suuremman energiantuotannon harjoituksen aikana, mikä voi johtaa lihasvoiman ja -koon paranemiseen. On kuitenkin tärkeää huomioida, että kreatiinilisä on yhdistettävä perusteelliseen liikuntarutiiniin ja tasapainoiseen ruokavalioon optimaalisten tulosten saavuttamiseksi.

Kreatiinin vaikutus - mitä tutkimus sanoo

Miksi niin monet ihmiset vannovat kreatiinin nimeen, kun on kyse lihasten rakentamisesta ja voiman parantamisesta? Seuraavassa on joitakin tämän suositun lisäravinteen tärkeimpiä vaikutuksia:

1. Lisääntynyt lihaskoko ja -voima: Kreatiinin on osoitettu vuonna 2022 julkaistussa artikkelissa lisäävän lihasten kokoa ja voimaa eri väestöryhmissä. Tarvitaan kuitenkin suurempia otoskokoja vanhemmissa ja lihaksistoon liittyvissä populaatioissa, jotta nämä vaikutukset voidaan määrittää lopullisesti. Tämä johtuu todennäköisesti kreatiinin kyvystä tehostaa energiantuotantoa liikunnan aikana, mikä mahdollistaa suuremman lihastyön ja kasvun terveissä väestöryhmissä.

2. Lisääntynyt fyysinen suorituskyky: Kreatiini voi lihaskoon ja -voiman edistämisen lisäksi lisätä fyysistä suorituskykyä peräkkäisissä lyhytaikaisissa, korkean intensiteetin harjoitusjaksoissa (1).

3. Mahdollisesti vähentää henkistä väsymystä: Kreatiinilisän antaminen on myös yhdessä tutkimuksessa osoittanut, että se saattaa vähentää henkistä väsymystä, mutta lisätutkimuksia tarvitaan näiden havaintojen vahvistamiseksi, sillä se perustui yhteen tehtävään, joten on epäselvää, yleistyisivätkö tulokset muihin kognitiivisiin tehtäviin. Tästä on hyötyä erityisesti kestävyysurheilijoille, kuten pitkänmatkan juoksijoille ja pyöräilijöille.

Kreatiinin hyödyt - mitä tutkimus sanoo

Miten kreatiini vaikuttaa lihasten kasvuun?

Kreatiini on suosittu lisä urheilijoiden ja kehonrakentajien keskuudessa, jotka haluavat lisätä lihasten kasvua ja parantaa suorituskykyä. Se toimii lisäämällä lihasten käytettävissä olevan energian määrää harjoituksen aikana, mikä mahdollistaa intensiivisemmän ja pidempikestoisemman harjoittelun.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kreatiinilisäys voi johtaa merkittäviin lisääntymisiin lihasmassassa ja -voimassa, mikä voi tehdä siitä arvokkaan välineen niille, jotka haluavat maksimoida saavutuksensa kuntosalilla. Tarvitaan kuitenkin suurempia otoskokoja vanhemmissa ja lihaksiin liittyvissä väestöryhmissä, jotta nämä vaikutukset voidaan määrittää lopullisesti, ja on tärkeää muistaa, että tulokset voivat vaihdella yksilöllisten tekijöiden, kuten ruokavalion, harjoitusohjelman ja genetiikan, perusteella.

Miten kreatiini vaikuttaa urheilusuoritukseen?

Eräässä tutkimuksessa todettiin, että kreatiini vaikuttaa urheilusuoritukseen ensisijaisesti lisäämällä ATP:n (adenosiinitrifosfaatti) tuotantoa elimistössä. ATP on lihassupistusten ensisijainen energianlähde, ja lisäämällä sen tuotantoa kreatiini voisi mahdollisesti auttaa parantamaan lihasvoimaa, -voimaa ja -kestävyyttä. Tässä tutkimuksessa tutkittiin kuitenkin vain kreatiinilisän vaikutuksia yksittäiseen liikuntalajiin pienellä otoskoolla.

Kaiken kaikkiaan kreatiinilisällä on monia potentiaalisia hyötyjä, erityisesti henkilöille, jotka haluavat parantaa lihaskokoa ja -voimaa. On kuitenkin tärkeää huomata, että kreatiinilisäys tulisi yhdistää tasapainoiseen ruokavalioon ja sopivaan liikuntarutiiniin optimaalisten tulosten saavuttamiseksi. Kuten minkä tahansa lisäravinteen kohdalla, on myös tärkeää neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen käytön aloittamista.

Milloin kreatiini otetaan?

Kreatiini tulisi ottaa veden tai hiilihydraattipitoisen juoman kanssa, mieluiten treenin jälkeen. Kreatiinin käytön aikana nesteytettynä pysyminen on tärkeää mahdollisten sivuvaikutusten välttämiseksi.

Kuinka paljon kreatiinia päivässä?

Kreatiinin ottamiseksi olisi aina suositeltavaa tarkastella tuotteen merkintöjä, jotta voit seurata ehdotettua käyttöä ja noudattaa paikallisia lakeja. Tuotteemme osalta suosittelemme latausvaiheessa 5g grammaa päivässä. 

Milloin kreatiini otetaan?

Kreatiini on osoittautunut turvalliseksi ja tehokkaaksi lisäravinteeksi lihasmassan kasvattamisessa, ja kreatiini lisää fyysistä suorituskykyä lyhytaikaisissa, korkean intensiteetin toiminnoissa (1). Noudattamalla suositeltuja annostuksia ja pitämällä nesteytyksestä huolta voit maksimoida kreatiinin mahdolliset hyödyt ja saavuttaa kuntotavoitteesi.

Mikä on latausvaihe?

Latausvaihe on alkuvaihe, jolloin kreatiini tuodaan elimistöön ensimmäistä kertaa. Tämä vaihe voi tyypillisesti kestää 5-7 päivää ja tarkoittaa korkeamman kreatiiniannoksen ottamista, jotta lihakset kyllästyvät lisäravinteella. Latausvaiheen jälkeen voidaan aloittaa ylläpitovaihe pienemmällä annoksella lihasten kylläisyyden ylläpitämiseksi.

Mitä tarkoittaa termi "kreatiinikierto"?

Kreatiinikierrolla tarkoitetaan käytäntöä, jossa kreatiinivalmisteiden käytöstä pidetään säännöllisesti taukoa, jotta keho ei tule riippuvaiseksi siitä. Tämä voi auttaa ton säilyttämään lisäravinteen tehokkuuden ja ehkäisemään mahdolliset negatiiviset sivuvaikutukset. Siihen kuuluu tyypillisesti jakso, jolloin kreatiinia käytetään, jota seuraa jakso, jolloin sitä ei käytetä, ja sykli toistuu tarpeen mukaan.

Mikä on paras aika ottaa kreatiinia?

Paras aika ottaa kreatiinia on heti harjoittelun jälkeen. Tämä johtuu siitä, että lihaksesi ovat vastaanottavaisempia kreatiinin ravinteiden saannille harjoituksen jälkeen. Lisäksi kreatiinin ottaminen hiilihydraattipitoisen aterian yhteydessä voi myös parantaa hyötykäyttöä.

Kuinka kauan kunnes näen kreatiinin vaikutuksen?

Kreatiinin vaikutusaika vaihtelee henkilöittäin, ja se riippuu useista tekijöistä, kuten annostuksesta, kreatiinin muodosta ja yksilön aineenvaihdunnasta.

On tärkeää huomata, että kreatiinilisää tulisi käyttää yhdessä terveellisen ruokavalion ja säännöllisen liikunnan kanssa. Lisäksi on tärkeää pysyä nesteytettynä kreatiinia käytettäessä, sillä se voi aiheuttaa nestehukkaa, jos sitä ei nautita yhdessä riittävän vesimäärän kanssa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että kreatiinin vaikutusaika vaihtelee yksilöllisesti, mutta on tärkeää käyttää kreatiinia vastuullisesti ja terveellisten elämäntapojen yhteydessä, jotta sen hyödyt voidaan maksimoida.

Mitkä ovat parhaat tavat ottaa kreatiinia?

Seuraavassa on muutamia parhaita tapoja ottaa kreatiinia:

1. Ylläpitovaihe: Latausvaiheen jälkeen voit jatkaa kreatiinin ottamista pienemmällä annoksella lihaskreatiinitasojen ylläpitämiseksi. Tyypillinen ylläpitoannos on 3-5 grammaa päivässä (paikallisista laeista riippuen).

2. Ajoitus: On tärkeää ottaa kreatiinia oikeaan aikaan, jotta sen potentiaalinen teho olisi mahdollisimman suuri. Kreatiinin ottaminen voi kuitenkin olla tehokasta myös muina vuorokaudenaikoina, kuten ennen nukkumaanmenoa tai aterioiden yhteydessä.

3. Sekoittaminen: Kreatiini voidaan sekoittaa veteen tai muuhun haluamaasi juomaan. Vältä kuitenkin sekoittamista happamiin juomiin, kuten appelsiinimehuun tai limonadiin, sillä tämä voi hajottaa kreatiinia ja vähentää sen mahdollista tehoa.

4. Kierrättäminen: Jotkut urheilijat ja kehonrakentajat kierrättävät kreatiinin käyttöään, jolloin he ottavat sitä tietyn ajan ja pitävät sitten tauon ennen kuin aloittavat uudelleen. Tämä tunnetaan nimellä "kreatiinikierrätys". Pyöräilyn ideana on estää elimistöä tulemasta riippuvaiseksi kreatiinista ja välttää pitkäaikaiskäytön mahdollisesti aiheuttamat negatiiviset sivuvaikutukset.

Kreatiinin haittavaikutukset

Joillakin henkilöillä voi esiintyä ruoansulatuskanavan epämukavuutta, lihaskramppeja tai nestehukkaa. Lisäksi kreatiini voi vaikuttaa tiettyjen lääkkeiden tai sairauksien kanssa, joten on tärkeää neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen kreatiinilisäohjelman aloittamista. Kuten minkä tahansa lisäravinteen kohdalla, on tärkeää suhtautua sen käyttöön varovaisesti ja tiedostaa mahdolliset riskit.

Varotoimenpiteet kreatiinia käytettäessä

Kreatiinia käytettäessä on tärkeää, että pysytyt nesteytettynä ja ettet ylitä suositeltua annostusta. Kreatiini voi aiheuttaa nestehukkaa, jos sitä ei nautita runsaan veden kanssa.

On myös tärkeää kierrättää kreatiinin käyttöä ja lopettamista, jotta vältytään kielteisiltä sivuvaikutuksilta. On suositeltavaa neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen kreatiinin käyttöä.

Onko kreatiini turvallista?

Kreatiinia pidetään turvallisena. Kreatiini on yksi urheiluravitsemuksen tutkituimmista lisäravinteista. Se on turvallinen ja tehokas parantamaan mlihaksen voimaa ja kokoa, erityisesti yhdistettynä kestävyysharjoitteluun. Kuten minkä tahansa lisäravinteen kohdalla, on kuitenkin tärkeää noudattaa suositeltua annostusta ja neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen käyttöä.

Onko kreatiini turvallista?

Onko kreatiinin käytössä pitkäaikaisia riskejä?

Kreatiinia on tutkittu laajasti sen lyhyen ja pitkän aikavälin turvallisuuden osalta. Sitä pidetään turvallisena, kun sitä käytetään suositellun annoksen ja keston puitteissa.

Kreatiinin pitkäaikaiseen käyttöön liittyy kuitenkin joitakin mahdollisia riskejä. Yksi huolenaiheista on kreatiinin mahdollinen vaikutus munuaistoimintaan. Vuoden 2018 tutkimus on osoittanut, että kreatiinilisäys ei aiheuta merkittävää haittaa terveille henkilöille, joilla on normaali munuaistoiminta. Henkilöiden, joilla on jo olemassa oleva munuaissairaus, tulisi kuitenkin välttää kreatiinin käyttöä, sillä se voi pahentaa heidän tilaansa.

Toinen mahdollinen kreatiinin pitkäaikaisen käytön riski on ruoansulatuskanavan häiriöiden mahdollisuus. Joillakin henkilöillä voi kreatiinia käytettäessä esiintyä turvotusta, ripulia ja vatsakramppeja. Nämä oireet häviävät yleensä muutamassa päivässä lisäravinteen ottamisen jälkeen.

Lopulta on olemassa huoli siitä, että pitkäaikaisella kreatiinin käytöllä voi olla haitallisia vaikutuksia sydän- ja verisuonijärjestelmään. On kuitenkin olemassa rajallinen määrä tutkimuksia, joissa ei ole löydetty vakuuttavaa näyttöä tämän tueksi. Itse asiassa eräässä vuonna 2021 tehdyssä tutkimuksessa on esitetty, että kreatiinilisällä voi olla jopa mahdollinen positiivinen vaikutus sydän- ja verisuoniterveyteen. Tosin lisätutkimuksia tarvitaan kreatiinilisän muiden terveyshyötyjen selvittämiseksi.

Kaiken kaikkiaan kreatiinia pidetään turvallisena, kun sitä käytetään suositellun annoksen ja keston puitteissa. Jos sinulla on jokin olemassa oleva sairaus tai sairaudet, on tärkeää neuvotella lääkärin kanssa ennen kreatiinin käyttöä. Lisäksi on ratkaisevan tärkeää ostaa laadukkaita kreatiinilisäravinteita hyvämaineisilta tuotemerkeiltä turvallisuuden ja tehokkuuden varmistamiseksi.

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että kreatiinia pidetään yleensä turvallisena ja tehokkaana lisäaineena niille, jotka haluavat parantaa lihasten kasvua ja yleistä urheilusuoritusta. On tärkeää noudattaa suositeltuja annoksia ja pysyä nesteytettynä kreatiinia käytettäessä. Optimaalisten vaikutusten saavuttamiseksi kreatiini lisää fyysistä suorituskykyä peräkkäisissä lyhytaikaisen, korkean intensiteetin harjoittelun purskeissa (1).

Kaikkakin saattaa esiintyä joitakin vähäisiä mahdollisia sivuvaikutuksia, kuten turvotusta tai ruoansulatuskanavan ongelmia, kreatiinin hyödyt saattavat olla näitä huolenaiheita suuremmat useimmille henkilöille. Kuten minkä tahansa lisäravinteen kohdalla, on tärkeää neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen kuurin aloittamista.