B12 vitamiinin puutos - Mitkä ovat oireet ja miten palautua?

b12 vitamiini puutos

Mitä B12-vitamiini on?

B12-vitamiini on välttämätön ravintoaine, jota elimistösi tarvitsee energiantuotannossa, keskushermoston toiminnassa ja monissa muissa tärkeissä toiminnoissa. B12-vitamiinia löytyy monista elintarvikkeista.

B12-vitamiiinin puutokset ovat edelleen suhteellisen yleisiä. Tämä voi johtua rajoitetusta ruokavaliosta, tietyistä sairauksista tai B12-vitamiinia rajoittavista lääkkeistä. Tutkimuksissa on lisäksi havaittu, että jopa 20 prosentilla yli 60-vuotiaista brittiläisistä on B12-vitamiinin puutos. Puutos on yleisempää iäkkäillä aikuisilla, koska kyky imeä B12-vitamiinia tietyistä elintarvikkeista vähenee iän myötä. Siitä huolimatta nuoremmillekin voi kehittyä B12-vitamiinin puutos.

Jos epäilet B12-vitamiinin puutetta, käy lääkärissä keskustelemassa oireistasi ja tee suositellut testit. Jatka lukemista, niin saat selville, miksi B12-vitamiini on hyväksi sinulle, kenen tulisi ottaa sitä ja mitä puutosmerkkejä sinun tulisi varoa.

Mitä B12-vitamiini tekee & miksi se on tärkeää?

B12-vitamiini on elintärkeä elimistömme luonnollisille toiminnoille, kuten energialle, hermostolle, vastustuskyvylle ja muillekin. Seuraavassa on joitakin elintärkeitä toimintoja, joita B12-vitamiini tukee: 

 • Normaali energiaa tuottava aineenvaihdunta (1) 
 • Hermoston normaali toiminta (2)
 • Normaali psykologinen toiminta (3)
 • Normaali punasolujen muodostuminen (4)
 • Immuunijärjestelmän normaali toiminta (5)
 • Väsymyksen väheneminen (6)
 • Solunjakautumisprosessi (7)

Kenen pitäisi ottaa B12-vitamiinia? - Vain vegaanien?

Meidän kaikkien tulisi varmistaa, että saamme oikean määrän B12-vitamiinia joka päivä. Kuten aiemmin mainittiin, B12-vitamiinin puutokset ovat hyvin yleisiä, sillä ikääntyminen hidastaa B12:n riittävää imeytymistä elimistöön.

Henkilöt, jotka noudattavat terveellistä ruokavaliota, joka sisältää lihaa, kananmunia ja maitotuotteita, saavat niitä riittävästi. Pitkään kasvissyöjiä ja vegaaneja tulisi tarkastuttaa B12-vitamiinitilanne, ja heitä kannustetaan nauttimaan B12-vitamiinilla täydennettyjä elintarvikkeita.

Suurimman osan tulisi myös ottaa B12-vitamiinilisää. Jos sinusta tuntuu, että sinulla on B12-vitamiini puutos, kannattaa keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, joka tarkistaa tasosi ja antaa sinulle tarkan reitin kestävämpään elämäntapaan.

Jatka lukemista, niin saat tietää, kuinka paljon B12-vitamiinia tarvitset päivässä, puutosoireita ja ruoanlähteitä, joista voit saada B12-vitamiinia.

b12 vitamiini kenelle

Kuinka paljon B12-vitamiinia tarvitsen päivässä?

B12-vitamiinin ravitsemuksellinen viitearvo on 2,5 µg päivittäistä annosta kohti. Naturecanin B12-vitamiini kapselit sisältävät 510µg päivittäistä annosta kohden, joten ne ovat optimaalisia ruokavalion täydentämiseen.

B12 vitamiinin puutos - 4 oiretta

1. Kalpea keltainen iho

Kuten raudanpuutteen kanssa, B12-vitamiinin puutteeseen liittyvä anemia voi aiheuttaa ihon kalpeuden, koska elimistössä ei ole riittävästi terveitä punasoluja. ¨

2. Keskittymisvaikeudet

B12-vitamiinin puutos vaikuttaa yleensä kielteisesti keskushermostoon. Siksi ihmiset, joilla on puutteellinen B12-vitamiinitaso, voivat tuntea itsensä sumuisen näköisiksi ja heillä voi olla keskittymisvaikeuksia.

3. Tulehdus suussa

Kiillehuuhtelun tiedetään johtuvan B12-puutteesta. Lääketieteellinen termi viittaa tulehtuneeseen, punaiseen ja kivuliaaseen kieleen.

4. Parestesia käsissä ja jaloissa

Monet ihmiset, joilla on B12-vitamiinin puutoksia, raportoivat kokevansa parestesiaa. Tämä termi viittaa pistelyyn tietyillä kehon alueilla, usein jaloissa ja käsissä.

B12 vitamiinin puutos

Miten toipua B12-vitamiinin puutteesta

Useimmat B12-vitamiinin puutosoireet voidaan ehkäistä syömällä riittävästi lihaa, siipikarjaa, äyriäisiä, kananmunia ja maitotuotteita.

Jos kuitenkin olet kasvissyöjä, vegaani tai sinulla on jokin sairaus, joka rajoittaa ravintoaineiden imeytymistä, voit kokeilla B12-vitamiinilisän ottamista B12-vitamiinilla täydennettyjen ruokien kanssa B12-vitamiinin puutteen todennäköisyyden vähentämiseksi. Ota aina yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen ennen käyttöä.

B12-vitamiinin lähteet

B12-vitamiinia voi saada eläinperäisistä elintarvikkeista, jotka sisältävät sitä luonnostaan. Vaihtoehtoisesti voit saada B12-vitamiinia myös elintarvikkeista, joihin on lisätty sitä.

B12-vitamiinin eläinperäisiä lähteitä ovat: 

 • Maitotuotteet 
 • Kala
 • Liha & siipikarja 
 • Munat

Jos olet kasvissyöjä tai vegaani, voit lisätä B12-vitamiinin saantia tietyillä elintarvikkeilla. Joitakin esimerkkejä ovat: 

 • Maitotuotteiden vaihtoehdot
 • Vegaaniset levitteet
 • Ravintohiiva
 • Täydennetyt aamiaismurot
B12-vitamiinin lähteet

Pitäisikö minun ottaa B12-vitamiinilisää?

Useimmat ihmiset saavat oikean määrän B12-vitamiinia syömistään elintarvikkeista - useimmissa liha- ja maitotuotteissa sitä on luonnostaan. Jos olet kuitenkin iäkkäämpi, kasvissyöjä tai vegaani, voi olla syytä täydentää ruokavaliota B12-vitamiinitabletilla varmistaaksesi, että saat tarvitsemasi päivittäisen määrän B12-vitamiinia. Keskustele aina terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen käyttöä.

Naturecanin B12-vitamiini - miksi tarvitset sitä

Saat päivittäin tarvitsemasi ravintoaineiden rereferenssiarvon saannin Naturecanin vegaanisilla B12-vitamiinitableteilla - kätevä tapa tukea immuunijärjestelmäsi normaalia toimintaa (5).

Tarpeenmukaista B12-vitamiinia voi olla vaikea saada pelkästään ruokavaliosta, etenkin jos olet 100-prosenttisesti kasvispainotteinen, sillä tätä tärkeää vitamiinia on pääasiassa lihassa, kananmunissa ja maitotuotteissa. 510μg B12-vitamiinia päivittäistä annosta kohden sisältävä luja B12-vitamiinilisä tukee normaalia psyykkistä toimintaa (3), olipa aikataulusi kuinka kiireinen tahansa.

Lisäksi nämä vegaaniset B12-vitamiinitabletit on valmistettu laadukkaista, kasvipohjaisista ainesosista, mikä tarjoaa kestävän ja vegaaniystävällisen tavan täydentää ruokavaliota.

Osta B12-vitamiinia
Naturecanin B12-vitamiini

Lähteet:

1. B12-vitamiini edistää normaalia energiaa tuottavaa aineenvaihduntaa.

2. B12-vitamiini edistää hermoston normaalia toimintaa.

3. B12-vitamiini edistää normaalia psyykkistä toimintaa.

4. B12-vitamiini edistää normaalia punasolujen muodostumista.

5. B12-vitamiini edistää punasolujen muodostumista. B12-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

6. B12-vitamiini edistää väsymyksen ja uupumuksen vähenemistä.

7. B12-vitamiinilla on rooli solujen jakautumisprosessissa.